Guide: Vilken hundras passar dig?

Vilken hund som är bäst för dig beror på vad du vill ha din hund till och hur mycket tid du kan lägga på din hund. Här under följer en guide som kan hjälpa dig på traven att hitta rätt bland människans bästa vän.


Guide: Vilken hundras passar dig?

En chihuahua är en mysig liten familjemedlem som inte kräver så mycket motion eller aktivitet.

För förstagångsägaren

Är du helt oerfaren av hund och inte har någon som helt tidigare kunskap kan exempelvis en cavalier eller en bichon frisé passa dig. Båda raser är väldigt snälla, kräver inte så mycket av dig och utgör inte heller någon större fara för andra.

Länge har man sagt att labrador retriever och golden retriever är utmärkta förstagångs-hundar, och detta stämmer till viss del. Dock kan även dessa hundar bli farliga om de får fel uppfostran.

Bara för att golden retriever ses som en lätt hundras betyder det inte att den inte kan bitas. Med rätt uppfostran är dock dessa hundar, som alla andra, helt underbara.

Är du ute efter en familjehund?

Det finns många bra familjehundar, bara de är rätt uppfostrade. Alla hundar kan vara farliga för barn vid fel uppfostran så som alla hundar kan vara världens snällaste.

Däremot är labrador är en särskilt bra familjehund då de älskar människor, är robusta, tåliga, glada och tycker om barn.

Hur mycket motion kan du ge?

De hundar som inte kräver så mycket motion, utan som bara är nöjda av att gå promenader i en park och kanske gå ut i skogen, är exempelvis chihuahua, mops och bichon frisé.

Hundar som kräver väldigt mycket motion och som bör vara ute minst två-tre timmar om dagen är exempelvis rottweiler. Schäfer, golden retriever och border collie är också sådana hundar som behöver röra väldigt mycket på sig.

Hur mycket aktivitet kan du ge?

Aktivitet innebär att hundarna behöver göra någonting med hjärnan. Alltså att de behöver få en uppgift att lösa eller en aktivitet att utföra. Olika hundar behöver olika mycket aktivitet för att må bra.

De hundar som inte kräver så mycket aktivitet är exempelvis cavalier och andra små sällskapshundar som maltes och chihuahua. 

De hundar som kräver mest aktivitet är bland andra sibirien husky som är framavlade för att dra och behöver detta för att bli lugna. På vintern kan de dra släde och på sommaren kan du aktivera de genom att de drar exempelvis en så kallad kickbike. Efter att de har fått dra en liten stund om dagen är de sedan väldigt lugna och välmående igen.

Border collie anses vara världens smartaste hund och behöver därför aktiviteter och utmaningar för att vara lycklig. Med denna hund måste du jobba varje dag. Border collie är en vallhund och älskar att valla. Får de göra detta blir det sedan lugna och lyckliga. Däremot behöver de inte valla varje dag så länge du aktiverar och utmanar de på andra sätt.

Jag vill jaga med min hund

Det finns många raser som passar bra för jakt. Bland annat pointer och wachtel.

Andra bra jakthundar är de flesta taxraser, spanielraser så som cocker spaniel, engelsk spaniel och welsh spaniel. Även terrier, så som jack russel, och retrievers så som labrador, golden och flat är bra för jakt.

De olika hundarna har olika specialiteter beroende på vad du vill jaga.

Kort eller långt hår?

Rhodesiern ridgeback är en hund som har väldigt kort hår. Dessa hundar behöver i princip aldrig någon hårvård. Däremot, när de fäller så hamnar deras hår överallt och kan vara svårt att få bort.

Shetland shepdog är en långhårig ras som kräver hårvård varje dag men när de väl fäller så hamnar deras långa hårstrån i hårklumpar som du lätt bara kan plocka upp.

Det finns även raser som inte fäller. Exempelvis yorkshireterrier och pudel. Dessa måste du dock klippa istället.

Det finns även hundar som inte har något hår alls: Så som nakenhundar. Dessa hundar kräver ingen hårvård såklart, men det är viktigt att du smörjer in dessa med solkräm så att de inte bränner sig i solen.

hund

Vad spelar storleken för roll?

Stor eller liten hund?

Stora hundar är inte så ömtåliga. Dessutom anser många att de är ”mer hund”. Men detta är bara en smaksak. Många känner sig också säkrare och tryggare att gå ut och gå med en stor hund på kvällen än med en liten hund.

Det negativa med att ha en stor hund är att många är rädda för hundar, och då speciellt stora hundar. Det kan vara svårt om du exempelvis har din hund lös då många personer kan ta illa upp, medan inte så många skulle bry sig om du har en chihuahua lös i skogen.

Små hundar lever också längre än stora hundar. Dessutom kan du mycket enklare ta med en liten hund överallt.

Renras eller blandras?

Många förespråkar ofta att du ska köpa en rashund. Detta eftersom ”du vet vad du får” om du köper en rashund.

Köper du en blandras vet du inte hur den hunden kommer att vara i sinnet. Däremot kan ju såklart vissa blandrashundar bli världens bästa hundar.